OHMYGOSSIP — Peeglist vaatab vastu peenike piht ja normaalne keha, kuid siiski on sinu kaal sõbranna omast suurem. Kas sa oled paks? Tõenäoliselt mitte, kuid seda saad kindlaks määrata kehamassi indeksiga.

Kehamassi indeks (KMI) on on suurus, mis väljendab inimese kehakaalu ja pikkuse suhet. Kehamassiindeks arvutatakse valemi “kehakaal jagatud pikkuse ruuduga” abil. Kehamassiindeksi ühikuks on kg/m2. Näiteks 170 cm pikk ja 65 kilo kaaluva inimese kehamassiindeks on 65:(1,7×1,7) = 22,5 (kg/m2). Kehamassi indeksit saad arvutada SIIN

Tulemuste järgi näete, kas olete alakaalus, normaalses kaalus või ülekaaluline:
Alla 18,5-olete alakaalus
18,524,9– olete ideaalses kaalus
2529,9– olete mõõdukas ülekaalus
3039,9-olete rasvunud
Üle 40– olete tugevalt rasvunud

 
Kehakaaluindeksi valem ei anna adekvaatset infot tippsportlaste, väikelaste, rasedate kohta. Kindlasti tasub meeles pidada, et ka alakaal on tervisele kahjulik ning kui teie kehamassi indeks on madalam kui 18,5 siis peaksite hoolikalt jälgima, et saaksite oma toidukorraga kätte kõik vajalikud vitamiinid.

Kehamassiindeks näitab vaid kehakaalu ja pikkuse suhet. Kas tegemist on normaalsest kehakaalust suurema kaaluga rasva või lihaste massi tõttu, aitab välja selgitada keha rasvasisalduse mõõtmine, mida on võimalik teha rasvasisalduse mõõtjatega.

Kui oled ülekaalus: Vaata üle oma igapäevane menüü ning jälgi, mida suhu pistad. Kõnni, jookse, sõida rattaga või uju. Soovitav on alustada tasapisi, et mitte end vigastada. Konsulteeri arstiga.

Kui oled tugevalt alakaalus: Vaata üle oma toitumine, konsulteeri arstiga.