OHMYGOSSIP – Venemaa president Vladimir Putin andis isiklikult korralduse küberrünnakuks ja sel moel hangitud informatsiooni lekitamiseks, et mõjutada USA presidendivalimisi, eelistades selgelt Donald Trumpi võitu, teatasid USA luureametid reedel avaldatud konfidentsiaalsuse nõudest vabastatud raportis.

Agentuurid teatasid, et nende hinnangul püüdsid Putin ja Venemaa valitsus igal võimalusel kaasa aidata Donald Trumpi valimisedule, heites halba varju endisele välisministrile Hillary Clintonile, vahendas raportit agentuur Bloomberg „Kõik kolm agentuuri on selles hinnangus üksmeelel,“ teatasid FBI, CIA ja NSA, vahendab Äripäev.

Valimiste protseduuri ennast häkkimine ei mõjutanud. Trump teatas, et paneb kokku meeskonna, mille ülesandeks on töötada välja abinõud, kuidas küberrünnakud peatada ja neile jõuline vastulöök anda. Luureagentuurid täpsustatisd, et raporti reedel avalikustatud versioonis ei olnud ära toodud kogu konfidentsiaalset informatsiooni, mis tehti teatavaks president Barack Obamale, kahe nädala pärast ametisse asuvale Donald Trumpile ning USA Kongressi liikmetele.

Raportis nenditakse, et Venemaa suunas oma tegevust vastavalt sellele, kuidas muutusid kahe peamise presidendikandidaadi väljavaated valituks saada. „Kui Moskvale paistis, et endine välisminister Hillary Clinton on valimisi võitmas, keskendus Venemaa mõjutuskampaania tema presidendiks saamise väljavaateid õõnestama,“ kirjutab raport.

Avafoto: Venemaa president Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/Kremlin Press Service/Sputnik/AP/ TT NYHETSBYRÅN/Scanpix)