OHMYGOSSIP – Praeguseks pole veel teada, kas Vene suursaadiku Türgis tappis hullumeelne või oli see plaanitud poliitiline aktsioon. Põhipõhjus on mõlemal juhul sama – Venemaa nähtav ja jõuline sekkumine Süüria sõtta ning viimastest nädalatest ka ülimalt traagilised sündmused Aleppos, kus Assadi armee ja Venemaa on linna järjepidevalt pommitanud. Aleppo tragöödia on nõudnud tuhandeid linna lõksu jäänud tsiviilohvreid, ka palju lapsi ja naisi, kirjutab Euroopa Parlamendi liige, reformierakondlane Urmas Paet oma Facaebooki kontol.

Sellised traagilised ja äärmiselt emotsionaalsed sündmused Aleppos tekitavad loomulikult vastureaktsiooni ja seda nii inimlikul kui ka poliitilisel tasandil. Meeleheide tekitab raevu ning jõud vastujõudu.

See on kontekst ja atmosfäär, mis Venemaa tegevuse tulemusel Süürias on tekkinud ning mille eest Vene saadik Ankaras maksis eluga. Suursaadik tsiviilisikuna on rünnakule kergelt haavatav ja samas silmapaistev objekt. Seega võis see meelitada ligi nii poliitilisi organisatsioone kui närvid kaotanud ja kättemaksu soovivaid üksikisikuid.

Putin ja Venemaa on Süüria sõtta sekkumisega ja viimaste traagiliste rünnakutega Aleppole tõmmanud osa tulest ka venemaalaste peale. Pole kahtlust, et vägivald Aleppo inimeste kallal on hüppeliselt kasvanud kättemaksuiha. Vene saadik Türgis oli selle esimene, aga nähtav ohver. Tagasilöök võib sellest mõrvast taas tabada ka Vene-Türgi suhteid, mis on alles hakanud paranema pärast intsidenti, kus Türgi lasi alla Vene sõjalennuki.

Süüria sõda on püssirohuladu, mille plahvatused ei piirdu vaid Süüriaga ja potentsiaali on palju laiemateks halbadeks mõjudeks uute konfliktideni välja.

Avafoto: Urmas Paet (Juss Saska/PM/Scanpix)