OHMYGOSSIP — Igapäevatoimetused mõjutavad kaela painduvust. Men’s health toob välja kõige tavalisemad kaelavalude põhjused. Vaevuste põhjustajaks on enamasti igapäevased harjumused, ent teiselt poolt aitab nende muutmine vabaneda valudest.

1. Halb istumisasend
Tunde kestev küürutamine töölaua ääres nõrgendab rühti ning väsitab kaela- ja õlalihaseid. Valude vältimiseks oleks hea olla püstiasendis. Siis on pea, kael, selgroog ja vaagnaluu ühel püstisel joonel.

2. Kehv töötool
Õiges asendis istumine võib osutuda keeruliseks, kui töötool ei toeta korralikult selga. Kui seljatugi ei toeta selja loomulikku nõgusust ja käetoed puuduvad, vajub istumisasend kergesti ära. Töötooli võiks niisiis parema vastu vahetada. Lisaks tasub vahetada istumisasendit iga 30-40 minuti järel. Tee väike paus, tõuse üles ja venita ennast.

3. Suitsetamine
Suitsetamine soodustab kaelavalu. Täpne põhjus pole teada. Ortopeed Jeremy Smithi väitel võib suitsetamine kuivatada selja ja kaela vahelisi lülisid, mis kiirendab nende lagunemist. Lisaks ahendab suitsetamine veresooni, mistõttu saavad selgroog ja selle lülid vähem hapnikku.

4. Nutisõltuvus
Pidev nutitelefoni kasutamine väsitab kaela: pea kaalub üle 5 kilo ja selle painutamine väsitab ülaaelja lihaseid. Seetõttu tasub vähendada telefoni kohal küürutamist ja tõsta see silmade kõrgusele.

5. Liigne alkohol
Vales asendis magamine muudab kaela valusaks. Kui magama on mindud purjus peaga, siis selline tõenäosus mitmekordistub. Tavaliselt vahetab inimene öö jooksul magamisasendit, aga purjus olekus juhtub seda harvemini. Seetõttu tuleks magada lühemat aega kaela painutavas asendis.

Avafoto: PantherMedia/ Fabrice Michaudeau/ Scanpix