OHMYGOSSIP — Suomen Apteekkariliitto värskeimast uuringust selgub, et nooremad inimesed vanuses 15-34 peavad käsimüügiravimeid ohutumaks, kui retseptiravimeid, kuigi need sisaldavad tihti samu toimeaineid, kui retseptiga saadud ravimid – neid müüakse vaid väiksemas pakendis.

Enamik teavad, et käsimüügil olev ravim võib kahju põhjustada. Neli inimest kümnest ei oska seisukohta võtta, kas need on turvalisemad, kui retseptiravimid. Iga kuues soomlane on uuringu põhjal seda meelt, et käsimüügiravimit ei pea nii piinlikult täpselt doseerima, kui retseptiravimit. 15-24-aastastenoorte hulgast on lausa 29% seda meelt.

“Võib olla, et käsimüügiravimi termin toob kaasa liiga turvalise ettekujutelma, et omapäi tegutseda,” ütleb Suomen Apteekkariliito esimees ja apteeker Marja Ritala. “Käsimüügiravim on ravim nagu retseptiravimgi ja see tuleks alati osta apteekri hinnangu põhjal, sest valesti valitud ja tarbitud käsimüügiravim võib olla kahjulik või isegi ohtlik.”

Kolm neljandikku soomlasi peab oluliseks, et saaks käsimüügiravimi kohta nõu küsida. Seda meelt on eelkõige naised. Kui inimene haigestub ja vajab abi väljastpoolt, pöördutakse uuringu kohaselt kõigepealt sõprade, tuttavate, sugulaste, tervise- või haiglaametniku poole. Noored ja just täiskasvanuks saanud pöörduvad kõigepealt sõprade, tuttavate ja sugulaste poole. Üks protsent soomlastest loodab kõigepealt loodustoodete müüja peale.

Soome ravimitel on hinnakiri kõikides apteekides sama. 77% vastanutest peabki oluliseks, et retseptiravim maksaks igas apteegis sama hinda. Käsimüügiravimite sama hinnataset peab 63% vastanutest tähtsaks. Vastanute põhjal peab soomlane veel tähtsaks, et apteekide olemasolu ja asukoht oleks üle riigi tagatud. 76% vastanutest peab oluliseks, et apteek oleks tema läheduses olemas.

Avafoto: (PantherMedia/Renaud Philippe/Scanpix)

 

Loe lisaks:
Mis on toidulisandid ja milleks neid tarvitatakse?
OHMYGOSSIP — Toidulisanditeks võivad olla kas vitamiinid, mineraalid, ravimtaimed, aminohapped (valkude üksikud koostisosad), või nende ainete kompleksid. Toidulisandid on ained, mida saab tarvitada kas tahkel või vedelal kujul. Toidulisandid võivad olla nii kapsli (nt kala õli), tableti (nt glükosamiin) kui ka vedelal (nt granaatõuna mahl) kujul. Toidulisandid täiendavad meie igapäevast toidusedelit vajalike ainetega ning seega ei tohiks neid pidada toiduasendajaks.

Kolm tasuta imeravimit!
OHMYGOSSIP — Inimesed eelistavad ravimeid purgist ja mida kallimad, seda väidetavalt paremad. Kuid kuidas jääb nende keemiliste lisaainete ja kõrvalmõjudega? Meie inimesed oleme tegelikult ühed imelised olendid ja me saame end ise tervendada. Me saame hoida oma hinge, keha ja vaimu tervena, rahuloleva, särava ja õnnelikuna väga lihtsate vahenditega ja need vahendid on igaühel olemas. Lihtsalt kasutage neid!