OHMYGOSSIP — Oh ei, me ei pea silmas salsatunde või kohtamisrallit… Viimati, kui sa oma peikast lahku läksid, tegid sinu sõbrad mida? Kas nad: a) üritasid sind kokku viia mõne oma vallalise sõbraga, b) tõid sulle lohutusveini või c) küsisid sinult, miks võttis nii kaua aega, mõistmaks, et tegu on luuseriga?

Kui sinu vastus on c), siis oled arvatavasti langenud frustreeriva, ent vägagi levinud fenomeni küüsi. Sa oled üks neist naistest, kes käib kohtamas meestega, kes ei oska neid väärtustada (meenuta kas või Anne Hathaway petturist kihlatut). “Mõni mees alandab naist, hoides teda õnnest lihtsalt eemal,” ütleb raamatu “All the Good Ones Aren’t Taken” kaasautor Debbie Magids. Kuna halbadest harjumustest on raske lahti saada, siis koostasime sulle plaani, kuidas nõmedatest meestest igaveseks vabaneda.

1. Hakka deitimisdieeti pidama
Üks peamisi põhjusi, miks naised seovad end mõttetute meestega, on ühest suhtest teise hüppamine. “Kui sa ei võta endale kahe suhte vahel piisavalt hingetõmbeaega, siis ei jõua sa ka selgusele, miks viimane suhe ei töötanud,” selgitab suhteterapeut ja raamatu “Stupid about men” autor Deborah Dunn. Meestevaba dieeti on kasulik pidada vähemalt kolm kuud.

2. Täiusta oma luuseriradarit

Loomulikult ei olnud sul plaanis lasta oma ellu järjekordset troppi. Kuid sa ei pruukinud mehe vähem väärtuslikke omadusi kohe märgatagi, sest olid pimestatud ta headest külgedest. Sa panid tähele ta sarmi (aga mitte ta ebausaldusväärsust), loomingulisust (aga mitte hullumeelsust) ja edukust (aga mitte teistega arvestamise oskuse puudumist). “Kõige kindlam viis luuserisse armumiseks on kaotada pind oma jalge alt,” ütleb Dunn. “Sel moel minetad oma objektiivsuse.”

Selge mõistuse säilitamiseks tuleks uusi suhteid võtta väga aeglaselt. Kohtu temaga esimesel nädalal kõigest üks-kaks korda. “Pärast paari kohtingut pane kirja mehe head ja halvad küljed,” lisab Dunn.

Tänu sellele vilguvad ohutuled sulle võimalikult varakult. Võib kõlada küll üsna kreisilt, kuid märgates mehe juures mõnd kahtlast iseloomujoont või harjumust, pane see kirja ja vaata, kas see ilmneb uuesti. Kui asi ikka ja jälle kordub, on ilmselt tegu tema tõelise loomuse paljastamisega. Dunni sõnul on selliste vähemärgatavate pisiseikade jälgimine parim viis mehe tundmaõppimiseks. Kui aga kuti head omadused jätkuvalt ilmnevad, siis tasub temast kõvasti kinni hoida.

3. Murra välja oma mugavustsoonist
Inimesed on tavaliselt oma harjumuste orjad. Alates sellest, mida nad hommikul söövad, kuni selleni, missugused mehed neile meeldivad. Kui oled mõelnud enda jaoks välja teatud tüübi, kellesse armud, on seda raske muuta. “Sa satud valede meeste nõiaringi, kuna see tunne, mida nad sinus tekitavad, on sulle tuttav ja seepärast tundubki üsna loomulik nendega koos olla,” ütleb Dunn. Sellest lõksust pääsemiseks palu kolmel klappivas suhtes oleval inimesel — näiteks kolleegil, korterikaaslasel, sõbral või sugulasel — viia sind kokku mõne mehega, kes nende arvates võiks sulle sobida. Isegi kui sa ei tunne nende meestega kohtudes seda õiget sädet, on teistsuguste tüüpidega kohtamas käimine abiks vanadest käitumismustritest loobumisel.

4. Vii läbi reaalsuskontroll
Oled sa kunagi mõelnud, miks ohutuled tunduvad nii ilmselged alles pärast suhte lõppemist? Osaliselt on selles süüdi tõik, et sa olid sõna otseses mõttes armastusest pimestatud. Kui oled armunud, siis hormoonidest ja neurokemikaalidest koosmöll paneb su kaevuma üha sügavamale oma uue partneri ellu ja takstab asju selgelt analüüsimast.

“See kemikaalide koosmõju paneb su aju fikseerima ainult positiivseid asju, näiteks tunnet, mis sind valdab, kui ta sind suudleb, või viisi, kuidas ta sind naerma ajab,“ ütleb Dunn. Selle tulemusena leiad end õigustamas ka tema “siililegi selgeid” puudusi. Näiteks pead sa tema kesköist jommis peaga tehtud kõnet kohtinguks.

Üks võimalus näha, mis tegelikult toimub, on keskenduda üldisele olukorrale, mitte sellele, mis aeg-ajalt aset leiab. “Naistel on kombeks pöörata liiga palju tähelepanu sellele, kuidas mees käitub, kui ollakse omavahel,” selgitab raamatu “How to Avoid Falling in Love with a Jerk” autor John Van Epp. “Kui sul õnnestub objektiivseks jääda, siis hakkad nägema suhteid selgemalt.” Jälgi ka seda, kuidas mees teiste inimestega käitub. Kas tal on sõpru? Kohtleb ta oma pereliikmeid kenasti?

5. Vabasta oma sisemine bitch

Paljud luuseritesse takerduvad naised kannatavad n-ö paitüdruku sündroomi all. Nad saavad isegi aru, et mees käitub nendega nagu viimane tõbras, kuid nad lepivad sellega. Põhjuseks on hirm mehest ilma jääda või kujutelm, et nad suudavad meest muuta, selgitab Dunn. “Kohe, kui avastad, et mehest pole head loota, pead end temast vabaks raputama,” lisab Epp. “Ei tohi jääda uskuma, et seekord lõpevad asjad teisiti.”

Kas sul on probleeme temast lahti saamisega? Kujuta endale ette, missugust nõu sa annaksid samasuguse murega heale sõbrale/sõbrannale. “Naised on tihti valmis kõik ohverdama oma lähedase heaks, kuid miskipärast enda eest ei suuda nad sageli seista,” ütleb Dunn. Kui tahad, et mees tõmbaks uttu, siis tuleb sul ta sinna ka saata. Mahajätmine on küll raske, kuid lõpuks avardab see su paremaid väljavaateid.

 

Allikas: Mina Azodi, Ajakiri Cosmopolitan