OHMYGOSSIP — Facebook, nagu ka kõik muud sotsiaalvõrgustikud, on täis inimesi, kes ilmselgelt pole midagi kuulnud privaatsusest. Ka sinu Facebooki sõprade seas on mõnedki sellised; need on need, kes jagavad end tagasi hoidmata terve maailmaga kõiki oma isikliku elu sündmusi, probleeme, emotsionaalseid ülekeemisi ja isiklikke andmeid. Kas mõnikord tulevad sulle külmavärinad peale, kui näed, mida mõni on nõus end lausa terve maailmaga jagama? Või oled ise üks neist, kes pidevalt järgmisi vigu teeb?

Rumalus nr. 1: Sa avaldad oma sünnikuupäeva ja -aasta
Ütle meile üks hea põhjus, miks Facebooki profiilis oma sünnikuupäeva avaldamine on hea mõte – kui sa just ei ole veel selles eas, kus iga vanust juurde toov aasta sulle rõõmu teeb. Vastasel juhul ei suuda me leida ühtki, miks see peaks hea mõte olema, sest see annab halbade kavatsustega inimestele hea võimaluse sinu identiteet varastada! Kui sa ei suuda loobuda inimeste rohkem või vähem siirastest õnnesoovidest oma sünnipäeval, võiksid vähemalt aastaarvu avaldamata jätta!

Rumalus nr. 2: Sa teatad, et lähed reisile
Muidugi on sul hea meel kõigile teada anda, et lähed nädalavahetuseks väiksele reisile, kuid sealsamas ütled ka seda, et oled pikema perioodi jooksul kodunt ära ning et sinu kodu on avatud kõigile neile, kes su isiklikke asju endale soovivad. Selle asemel et oma lahkumisest Facebooki kaudu teada anda, võiksid riputada uksele sildi, mis ütleb: „Meid ei ole järgmisel nädalal kodus!” Vargad oleksid sulle tänulikud. Kui pead oma fantastilise puhkusereisiga uhkustama, tee seda tagasi tulles – sa ei või kunagi teada, kes sinu Facebooki „sõpradest” seda infot kurjasti ära võib kasutada!

Rumalus nr. 3: Sa kasutad salasõna, mille igaüks võib ära arvata
Kas sinu Facebooki salasõna on sinu lemmiklooma nimi? See on sama rumal mõte kui kasutada pangakaardi PIN-koodina oma sünnikuupäeva. Need on asjad, mida teavad kõik, kes sind vähegi tunnevad. Seetõttu on endiselt üllatav, et enamik inimesi kasutab salasõnu, mille igaüks ära võib arvata. Ole veidi innovatiivsem. Kui sa kardad, et võid salasõna ära unustada, lisa sellele täht või number ning suurenda oma veebiprofiili turvalisust kas või niigi palju.

Rumalus nr. 4: Sa ei kasuta privaatsussätteid
Sa ju tead, et Facebookis on terve lehekülg, kus sa oma privaatsussätteid saad korrigeerida? Ehk oleks hea mõte see lehekülg mõnikord lahti teha ning veenduda, et terve maailm sinu profiili ei näe. Kui sa neid sätteid õigeks ei sea, võib ükskõik kes sinu profiili näha, mitte ainult su sõbrad – võid sätteid korrigeerida ka nii, et sinu profiili näevad ainult valitud inimesed. Kui sa ei suuda loobuda oma isiklike teemade Facebookis jagamisest, veendu vähemalt selles, et sinu teadaandeid näevad vaid su parimad sõbrad – ja mitte need, kellega oled enam-vähem juhututtav!

Rumalus nr. 5: Sa postitad kõike, mis pähe tuleb
Kas sa teadsid, et politsei, su praegune või potentsiaalne tööandja ja su sugulased võivad vaadata kõike, mida oma Facebooki lehel avaldanud oled? Mõtle enne järele, kui avaldad midagi, mis võiks su lausa trellide taha saata või mis võiks veenda sinu ülemust, et sa oma töökohale ei sobi – või midagi, mis võiks murda su vanaema südame. Üha enam ettevõtteid nuhib veebis oma töötajate ja tööle kandideerijate järel, seega ära jäta ennast ise vaid ühe rumala postituse pärast töökohast ilma!

Rumalus nr. 6: Sa unustad, et on olemas ka privaatsõnumid
Kas oled üks neist, kes tunneb, et privaatsetest asjadest tuleb kõigi ees avalikult rääkida? Ehk on aeg sellest harjumusest lahti saada. Kui mingi teema puudutab vaid kahte inimest, on targem kasutada privaatsõnumeid, et neid sõnumeid näeksidki vaid need kaks inimest, mitte terve Facebooki sõprade hord. Isegi kui soovid kedagi vaid kohvile kutsuda – miks peaksid kõik seda teadma?

Rumalus nr. 7: Sa avaldad infot oma alaealiste laste kohta
Kas sa tõesti arvad, et kõik sinu Facebooki sõbrad, kellest sa tead ehk vaid 10–20 inimest, peaksid olema kursis kõigega, mis puudutab sinu alaealisi lapsi? Ehk peaksid sellised detailid nagu sinu laste nimed, sünnikuupäevad, fotod ja tervisega seonduvad üksikasjad endale hoidma ning jagama neid vaid lähedastega. Internetis on palju veidrikke, kes sellist infot ära võivad kasutada – kas sa ei arva, et see on sinu lapse suhtes vastutustundetu?

 

 

Allikas: Topshop