OHMYGOSSIP – Sügis on ideaalne aeg mahlapaastu tegemiseks, sest just nüüd on saadaval palju puu- ja köögivilju. Sa küsid, miks või kellele mahlapaastu vaja on? Vastus on, et meile kõigile — mahlapaast soodustab soolestiku tööd ja parandab ainevahetust, väljutab kehast mürkaineid, mis omakorda tagab meile kaunima ja säravama naha ning parema ensetunde. Kui Sinu organism on puhtam võimaldab see tal tõhusamalt funktsioneerida ja võidelda erinevate välisteguritega. Sinu imuunsüsteem paraneb, väheneb väsimustunne ning stress.

Tihti ollakse arvamusel, et mahlapaast nõuab suuri summasid ja selle tegemiseks peab nädalaks ajaks kuhugi paastulaagrisse sõitma. Tgelikult saab seda suurepäraselt teha ka oma igapäevatoimetuste juures ilma kodust lahkumata. Kodus mahlasid valmistada on väga lihtne, kiire ning soodne. Sa ei vaja selleks muud, kui mahlapressi ja/või blenderit/saumikserit ning loomulikult toorainet. Mahlapressiga saate vedela mahla, blenderi/saumikseriga saate püreese mahla koos viljalihaga, mis on loomulikult ka kaloririkkam. Juurviljadega väga valikut pole, neid saabki vaid püreestada aga puuviljadele puhul soovitan kasutada mahlapressi.

Paastumise reeglid on lihtsad — hommikusöögiks joo puuviljamahla, lõunaks köögiviljamahla ja õhtuoode taas puuviljamahl, õhtusöögiks joo taas mõnda mahedamaitselist köögiviljamahla. Puu- ja köögiviljamahlu ei tohiks kokku miksida, nende ensüümid ei sobi omavahel. Nö toidukordade vahele võiksl kogu päeva jooksul juua ürditeed või vett. Päevas tuleks juua u 2 liitrit mahla, seega üks mahlakogus korarga võiks olla u 0,5 liitrit.

Algajatel soovitan piirduda esialgu 1-3 päevase paastuga, paastule üleminek võiks olla sujuv. Paastule eelneval ja järgneval päeval võiks vältida rasvast ja magusat toitu, jahu- ja piimatooteid ning liha, samuti alkoholi. Tahaksin rõhutada ka, et paastumine ei ole mingi näljutamine kaalulangetamise eesmärgil vaid siiski organismi puhastamine ja mahlast peaks kätte saama kogu päevase toitainete normi. Paastu ajal on üsna tavaline nähtus peavalu, see ei ole tingitud aga näljast nagu ekslikult arvatkse vaid see näitab, et Sinu organism on puhatusega tööle hakanud ja jääkained on kehas liikuma hakanud.

Ning viimaks, millest siis neid toormahlasid valmistada?
Võimalusi on tohutult palju ja see nõuab vaid oma enda loovat lähenemist. Kindlasti katseta erinevate komponentidega, kui need ei pärine aga Sinu enda aiast, siis kindlasti pese neid hoolikalt, vajadusel koori. Tuntumad toormahla komponendid on: peet, porgand, kartul, kaalikas, kurk, tomat, kapsas, lillkapsas, brokkoli, seller, idandid, spinat, paprika, õun, pirn, kiivi, kodused marjad, apelsin, aprikoos, banaan, ananass, viinamari, ingver, küüslauk, basiilik, spinat, sibul jpm.

Mõnusat katsetamist ja head paastumist!

Avafoto: Marianna Link (Denis Georgievski)

Vaata ka:

Marianna Link: Õpetus, kuidas üleliigsetest kilodest lahti saada!