Kodutolmulestade – silmale nähtamatute ämblikulaadsete klassi kuuluvate pisiolevuste seotus allergiaga tõestati aastal 1967. Ülitundlikkus kodutolmulestadelt pärineva allergeeni vastu on tugevalt seotud kolme haigusega: astma, allergilise nohu ja atoopilise dermatiidiga, kirjutab Terviseleht.

Eduka ravi eeltingimuseks on allergiat esilekutsuvate tegurite väljaselgitamine ja vältimine. Ühest sellisest tegurist – kodutolmulestast – tulebki lähemalt juttu.

Uuringud on näidanud, et tubases kliimas tekitavad kõige enam allergiseerumist kodutolmulestad. Kodutolmulestad kuuluvad lõugtundlaste alamhõimkonda, ämblikulaadsete klassi ja lestaliste seltsi. Nende lähematest sugulastest on kuulsamad metsades meie naha ja tervise kallale kippuvad puugid.

Kodutolmulesti leidub kodus kõikjal, kus on tekstiili: eriti voodis, madratsites, aga ka vaipades, kardinates, pehmetes mänguasjades. Tülikad allergiatekitajad toituvad kehalt irdunud nahakettudest. Ühes grammis kodutolmus võib leiduda sadu ja sadu lestalisi.

Kuidas vabaneda tülikatest allergiatekitajatest?
1. Korista tolmuimejaga vähemalt korra nädalas, kasutades kahekordse seinaga tolmukotte ja tolmufiltreid, et allergeeni mitte laiali pihustada.
2. Allergilisele lapsele tuleb leida kergestipuhastatavad ja -pestavad mänguasjad.
3. Patjadele leia uued sobivad katted.
4. Pese voodipesu korra nädalas 60 °C juures.
5. Planeeri järgmist koduremonti silmas pidades abinõusid, mis vähendaksid toaõhu suhtelise õhuniiskuse protsenti (akende vahetus, kütmisviisi valik).
6. Eemalda vaibad ja eelista hästikoristatavat põrandakatet (puit, laminaat, polü-vinüülkate, põrandakivi). Asenda pehme mööbel nahk- või puitmööbliga, asenda riidest kardinad ruloode ja ribikardinatega.

“Lootust ei tohi kaotada: elu on näidanud, et kodutolmulestad on võimalik otsustaval tegutsemisel jäädavalt koduukse taha tõsta,” räägib kopsuarst Aet Raukas.

Alliaks: Terviseleht 2009